E-Ticaret’e Nasıl Başlanır?
E-Ticaret yapmak isteyen birçok insan, E-Ticaret’e nasıl başlanır? Sorusunun cevabını araştırır. Bu alana ilk kez adım atacak olan insanlar nasıl bir başlangıç yapacaklarını bilemeyebilirler. Ancak E-Ticaret yapmak, sanıldığı kadar zorlayıcı bir iş kolu değildir. İnsanlar, tüm alışverişlerini internet üzerinden yapmayı çok sever hale geldiler.
Bu sevgi yoğunluğu online alışverişlerin daha fazla genişlemesini sağlamış ve birçok üretici-satıcı E-Ticarete yönelmiştir. Bu konudaki başlangıcınızı ne kadar doğru yaparsanız, işleriniz de o kadar doğru ilerler. Bu nedenle ilk adımlar çok önemlidir.
İçindekiler
E-Ticarete Kaç TL İle Başlanır?
Bu işi yapmak isteyenlerin en fazla dikkat ettikleri şeylerden biri de maliyettir. Çünkü E-Ticaret için belli bir miktar paranızın olması çok önemlidir. İşlerinizin yolunda gidebilmesi için bazı yerlere harcama yapmanız gerekebilir. Bu yüzden paranızı her zaman hazır bulundurmalısınız. E-Ticaret için size lazım olacak tutar, 10.000-25.000 TL arasındadır. Hatta bazı durumlarda 25.000 TL üzerinde de bir harcama yapmak zorunda kalabilirsiniz.
E-Ticarete Başlamak İçin Gereklilikler Nelerdir?
E-Ticarete başlamak için şu gereklilikleri yerine getirmeniz gerekir:
- E-Ticaret platformunuzu seçiniz.
- Hedef kitlenizi belirleyiniz.
- Satmak istediğiniz hizmet ve ürünü belirleyiniz.
- Tedarikçiyle anlaşınız.
- Ödeme hizmetinizi sağlayacak olan kurumlarla iletişime geçiniz.
- Mağazanıza güzel bir isim bulunuz.
- Sitenizin tamamen satış odaklı olmasını sağlayınız.
- Marka stratejinizin güçlü olmasını sağlayınız.
- İş yapınız için karar veriniz.
- Pazarlama alanında kampanyalar yapınız.
Bu gereklilikleri yerine getirmeniz halinde işinizi profesyonel bir şekilde yapmaya başlayabilirsiniz.
E-Ticaret Yapanlar Ne Kadar Kazanıyor?
E-Ticaret yapan birçok kurum ve kişi vardır. Bu kadar yoğun bir iş dünyası içerisinde para kazanmak çok kolay değildir. Bu nedenle sitenizi ön plana çıkaracak ve çok fazla tercih edilmesini sağlayacak adımlar atmanız önemlidir.
Bu işi yapan kişilerin yaklaşık %5’i, 1000 doların üzerinde satış gerçekleştirmektedir. Bu satışların yoğunluğu tamamen size bağlıdır. Sitenizi ne kadar fazla geliştirirseniz o kadar fazla para kazanırsınız. Bundan dolayı E-Ticaret sitenizin her açıdan kusursuz olması gerekiyor.
E-Ticarette En Çok Ne Satılıyor?
Bu iş kolunda en fazla dikkat etmeniz gereken konulardan biri de budur. Çünkü hangi alanda hizmet vereceğinizi iyi belirlemeniz önemlidir. Bunun için piyasayı incelemeniz gerekir. İnsanların en çok hangi alanlara ilgi duyduklarını bilmeniz, planlama açısından gereklidir.
Genelde akıllı telefonlar, akıllı saatler, robot süpürgeler, VR aksesuarları, telefon aksesuarları, bluetooth kulaklıklar ve küçük ev aletleri gibi ürünlere daha fazla ilgi gösteriliyor. Ancak satış yapabileceğiniz ürünler bunlarla sınırlı değildir. Mobilya ve dekorasyon, kıyafet ve tekstil ürünleri, ofis ürünleri, cilt bakım ürünleri, kişisel bakım ürünleri ve hobi ürünleri gibi alanlarda da satış yapılabilir.
E-Ticaret Yapmak Zor Mu?
E-Ticaret yapmak, göründüğü gibi zor bir iş değildir. Tam aksine çok fazla kolaylıklar sunan bir alandır. İnternetten satış yaptığınız zaman daha geniş ve farklı kitlelere ulaşma şansınız olacaktır. Ayrıca satışlarınız için belli bir zaman dilimine ihtiyacınız yoktur.
7/24 açık olan siteniz sayesinde ürünleriniz her daim satışta olur. E-Ticaret yapmak her ne kadar basit bir işmiş gibi dursa da gerekliliklerini yerine getirmediğinizde son derece zorlayıcıdır.
Az Sermaye İle E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Elinizde az bir sermaye varsa E-Ticaret yapabilmeniz pek mümkün değildir. Özellikle de sıfır sermayesi olan kişiler, maddi gerekliliği yerine getirmeden bu işe kalkışmamalıdırlar. Ücretsiz yazılımları kullanarak sitenizi oluşturabilirsiniz.
Ancak alan adı ve hosting için belli bir miktar para ödemeniz gerekecektir. Ayrıca sanal POS için de paraya ihtiyacınız olacaktır. Bu tür ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz için paranızın olması gerekiyor.
E-Ticarette Başarılı Olabilmek İçin Kritik Adımlar Nelerdir?
Bu alanda başarılı olabilmek için öncelikle iyi bir kullanıcı deneyimi sunmalısınız. Sitenize bakan kişileri, sitenizde tutabilmeniz ve onlara aradıkları ürünü kolaylıkla sunabilmeniz çok önemlidir. Bunun yanı sıra site tasarımı da dikkat edilmesi gereken bir detaydır.
Tasarımı dikkat çeken siteler, her zaman daha fazla öne çıkarlar. Aynı zamanda güvenliğe dikkat etmelisiniz. Kullanıcıların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayarak onları kendinize bağlamalısınız.
Satışını yaptığınız ürünlerin fotoğraflarını çekerken profesyonel olmalısınız. Ayrıca bu ürünlere yaptığınız açıklamaların da kolay anlaşılır olmalarına dikkat etmelisiniz. Mobil kullanıcı deneyimini geliştirmeniz gerekir. Rakip olduğunuz siteleri yakından takip etmelisiniz. Her zaman onlardan bir adım önde olmaya gayret etmelisiniz. Kaliteli bir müşteri hizmeti sunarak insanları memnun etmeye çalışın.
E-Ticarette Yapılan Hatalar Nelerdir?
E-Ticarete doğru başlamanız kadar doğru devam ettirmeniz de çok önemlidir. Bu nedenle sık yapılan hatalara karşı dikkatli olmalısınız. Ürün açıklamasının kötü bir şekilde yapılması ve ürün fotoğrafının çok kalitesiz olması, bu hususta yapılan hataların başında gelir.
Hedef kitlenin yanlış belirlenmesi, Web sitesinin SEO uyumlu olmaması, depo yönetiminde yetersizlik ve karmaşık bir ödeme sayfası kullanmak gibi durumlar da E-Ticarette yapılan hatalardandır.
E-Ticarete Başlarken Eğitim Almak Gerekli Mi?
Bu işi yapmak için eğitim almanız şart değildir. Ama E-Ticaret konusunda profesyonel adımlar atmak isteyen bireyler, bu alanda verilen eğitimlerden faydalanabilirler. E-Ticaret kursu veren çeşitli kurumlar vardır. Bu kurumlara başvuru yaparak özel bir süreçten geçebilirsiniz.
Bu eğitimde; kullanılan platformları, araçları ve işle ilgili tüm süreçleri öğrenebilirsiniz. Her ne kadar gerek duyulan bir eğitim olmasa da bu işten para kazanmak isteyenlerin çok fazla işine yarayacaktır.
E-Ticarete Başlamak İçin Gerekli Belgeler
Bu işe başlamak için gerekli belgeler şunlardır:
- Ödeme aracılık kurumuyla, altyapı sağlayıcı ve kargo firmasıyla yapılan anlaşmanın belgesi
- KEP adresi
- ETBİS kaydı
- İmza beyannamesi
- Vergi levhası
- Vergi numarası
Bu belgeleri tamamladıktan sonra sitenizi kurabilmek için diğer hazırlıklara geçiş yapabilirsiniz.