Featured Snippets Nedir? Nasıl Yapılır?
Sitesi olan her kişi veya işletme sitesinin en üst sıralamalarda çıkmasını ister ve bunun için yoğun çalışmalar yapar. Bu çalışmada amaç zirveye yerleşerek site trafiğini arttırmaktır.
Peki ben size sitenizi 1. sıraya değil 0. sıraya yerleştirme imkanınız da var desem ne düşünürsünüz? Evet, doğru duydunuz :). Bu içeriğimde bahsettiğim yöntemleri uygulayarak birçok anahtar kelimede 0. sıraya yerleşebilir ve günlük tıklama sayınızı katbekat arttırabilirsiniz.
İçindekiler
Featured Snippets Nedir?
Featured Snippets, arama yapan kişilerin sorgu ekranında en üstte açılır bir metin ile çıkan 0. sıraya sahip bölümdür.
Featured Snippets aynı zamanda “Position Zero” olarakta bilinmektedir. Öne çıkarılan ve bilginin bir kısmını araştırma yapan kişiye aktaran bu özellik ile siteniz çok daha fazla ziyaretçi alabilir. “Nedir, Ne Zaman, Nasıl, Kaç Tane, Ne Kadar, Kimdir, Ölüm Tarihi” gibi sorularda arama motoru yapay zekası sayesinde 0. sıra özelliğini kullanmanız mümkündür.
Featured Snippets Ne İşe Yarar?
Featured Snippets, net bir bilgiye yer vermesi durumunda arama yapan kullanıcının karşısına çıkmaktadır. Amacı ise arama yapan kişiye tam olarak doğru ve net sonuç vermektir. Yani siz bir şeyler arıyorsanız ve karşınızdaki site yoruma dayalı yazı yerine, net bir yazı kullandıysa snippete çıkma ihtimali bir hayli yüksek oluyor.
Featured Snippets Avantajları Nelerdir?
Featured Snippets, 0. sıraya gelinmek ile beraber birçok avantajda sağlamaktadır. Bu avantajlar nedir onları inceleyelim:
- Siteniz en üst sıraya yerleşir ve arama yapan insanlar markanızı tanır. Uzun vadede marka bilinirliği katar.
- İlk sırada çıktığınız için arama yapan kişilerin sitenize olan güveni artar.
- Yazılan makaleye güvenilirlik arttığı için, sitenizi ziyaret eden kullanıcı başka değerli bilgi bulmak amacı ile tüm makaleyi okur.
- Adsense reklam kazançlarınız artar.
- Sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısı artar.
- Sitenizin otoritesi güçlenir ve başka makalelerde de snippeta çıkma ihtimaliniz bir hayli yükselir.
Featured Snippets Dezavantajları Nelerdir?
Featured Snippets genel itibari ile güzel bir özellik olsa da, tıpkı hayattaki gibi her güzelin bir kusuru oluyor. Bu özelliğinde uzun vadede ki takip ve araştırmalarda şöyle dezavantajları görülmüştür:
- Arama yapan kullanıcı sorusuna verilen net cevabı direkt olarak gördüğü için, siteyi ziyaret etmeden tarayıcıyı kapatabilir. Bu da trafik sayınızda olumsuz etkilere sebebiyet verebilir.
- Snippet’i okuduktan sonra yazı yetersiz gelirse yine sitenizi ziyaret etmeden 1. sıradaki siteye girebilir ve rakiplerinize ekstra trafik kazandırmış olursunuz.
Featured Snippets Nasıl Yapılır?
Featured Snippets dezavantajları olan özellik olsa da yüksek bir oranda avantajlara ev sahipliği yapmaktadır. Durum bu olunca herkes Featured Snippets özelliğinden faydalanarak 0. sıraya yerleşmek istemektedir. Şimdi size 0. sıraya nasıl yerleşebilirsiniz, nelere dikkat etmelisiniz onları açıklayayım.
İçerik Kraldır Önem Verin
Günümüz koşullarında yapay zeka ile makale yazan siteler, rewrite yani bir makaleyi içerisindeki kelimelerin eş anlamlı olanları ile değiştirerek yazan siteler ve direkt olarak kopyala yapıştır ile makale yazan kişiler bulunmaktadır. Bu yapılan en büyük hatadır. Eğer bu yöntemlerden birini uyguluyor veya uygulatıyorsanız snippeta çıkma ihtimaliniz %1 diyebilirim.
İçeriklerinizi kaliteli makale hizmeti ajanslarından alabilirsiniz, kendiniz kaliteli bir şekilde yazabilirsiniz, arama motorunda aratılan anahtar kelimelere göre yazabilirsiniz. Bu sayede çok daha etkili sonuçlar alarak Featured Snippets’a çıkma ihtimalinizi arttıracaksınızdır.
İçeriğinizi Zenginleştirin
İçerik zenginliği de snippetta önemli bir basamaktır. İçeriğinizde sadece görsel olması artık yetersiz gelmektedir. Tablolar, videolar ve sıkça sorulan sorular bölümleri ile kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunabilir aynı zamanda 0. sıraya yerleşebilirsiniz.
Uzun Cümlelere Yer Vermeyin
Featured Snippets’ın en sevmediği diğer bir konu ise uzun ve yoruma dayalı cümlelerdir. Makalede cümlelerinizi kısa tutmaya, paragrafları kısa tutmaya ve bilgi içerikli ise yorumdan uzak olan net bilgiye yer vermelisiniz.
Arama motoru standartlarına göre makalede bir paragraftaki maksimum kelime sayısının 150 olması gerekmektedir. Bunu dikkate alarak makale yazdığınızda çok daha iyi sonuçlara ulaşacaksınız.
Başlıklarınızı Arama Motorları Önerilerine Göre Kullanın
Makale yazacağınız konunun ana anahtar kelimesini yazıp arattığınızda “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde birçok soru bulunur. Bu sorulara ya “Sıkça Sorulan Sorular” olarak ya da makale içerisinde başlık olarak yazıp, yanıtlayın. Yanıtlarken de uzunca yazmanıza gerek yok.
Örnekte de görüldüğü üzere 30-40 kelime olacak şekilde 1 cümle yazılmış ve snippet olarak çıkmış.
Featured Snippet Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Featured Snippet Nedir?
Featured Snippet, herhangi bir kullanıcı arama yaptığında siteye girmeden bilgiye ulaşabilmesini sağlayan bir özelliktir. Featured Snippet olacak siteler arama motoru yapay zekası ile otomatik olarak belirlenir.
HTML Snippet Nedir?
HTML Snippet, bu özelliğin yalnızca zengin içerik ile değil HTML kodları ile de desteklenmesini sağlayan kod parçacıklarıdır. Eğer Snippet olmayı engelleyen bir HTML kodu bulunuyorsa bu kaldırılmalıdır.
Tablo Snippet Nedir?
Tablo snippet, içerisinde tablo kullanılan ve içeriğin zenginleştirildiği makale türüdür. Tablo olarak eklenen kısımlar Featured Snippet olarak insanlara gösterilebilir.
FAQ Snippet Nedir?
FAQ Türkçe karşılığı ile “Sıkça Sorulan Sorular” anlamına gelmektedir. Eğer makale de sıkça sorulan sorular bölümü eklendiyse Featured Snippet olma ihtimaline olumlu bir etki yaratır.